Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri Türkiye'de çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur. Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ile 3 arasındadır. Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.
Bunlar limon hakkında bildiklerimiz. Ama bir de limon hakkında bilmediklerimiz var
İşte limonun hiç bilmediğiniz 12 kullanım alanı...
Limondaki asit koltukaltında kokuya neden olan bakterileri öldürür. Ter kokusunu önlemek için limon sürebilirsiniz.
Paslanan bıçakları limon suyunda bekletirseniz pastan arındırabilirsiniz.
Su lekesi olan banyo eşyalarını limon ile temizleyebilirsiniz.
3-4 limonun kabuğunu 4-5 bardak suyla kaynatın. Soğuyunca saç diplerine masaj yapın. 10 dakika bırakıp durulayın.
Haftada 1 uygulayın. Kepek sorununa inanılmaz etkili bir yöntemdir.
Elinize sinen yemek kokularını elinize limon sürerek yok edebilirsiniz.
Limon suyunu saçınıza sürüp 20 dakika güneşte oturursanız saçlarınızın rengi açılır.
Kıyafetlerdeki ter lekelerine limon suyu sürüp yarım saat bekletin ve yıkayın. Ter lekeleri yok olacaktır.
C vitamini içeren limon cilde de iyi gelir. Limonu cildinize veya ellerinize sürerek daha parlak ve beyaz bir cilt elde edebilirsiniz.
Dilimlediğiniz elmaları veya patatesleri limon suyu damlatılmış su içerisinde bekletirseniz kararmalarını önleyebilirsiniz.
Limonlu suyu mikrodalgada 10 dakika ısıtırsanız bir süre sonra bekletip kolaylıkla içerisindeki lekeleri silebilirsiniz.
3 limon, 1 kaşık vanilya ve suyu tencerede su kalmayana kadar kaynatın. Evdeki havayı temizleyecektir.
Böcek ısırıklarına limon suyu sürerseniz kaşıntıyı ve kızarıklığı alacaktır.
Limon ve diğer turunçgiller farklı tutarlarda kimyasal içerirler.Bunların sağlığa faydalı olduğu düşünülür.Terpene (hidrokarbon) olarak adlandırılan D-limone içerirler.Bunlar limonun koku ve tadını verirler.Limonlar önemli miktarda sitrik asit içerirler.Bu nedenle düşük değerde pH ve ekşi tada sahiptirler. Ayrıca onlar C Vitamini(asorbik asit) içerirler.Bunlar insan sağlığı için gereklidirler.100 miliLitre limon suyu yaklaşık olarak 50 miligram C Vitamini (tavsiye edilen günlük değerin % 55'i) ve 5 gram sitrik asit içerirler.Limonlar yağ ve esans özünü çıkartmak için işleme tabi tutulabilirler.
Bazı kaynaklar limonun flavoroid bileşimlerini içerdiğini ifade ederler.Bunlar antioksidan ve anti-kanser donanımlarına sahiptir.Bunlar kanser hücrelerinin büyümelerini önler.Limonda bulunan Limoninler ayrıca anti-kanserojen olabilirler.Yüksek miktarda C Vitamini içermesinden dolayı limon Alternatif tıp da tüyo olarak verilebilir.Tonik olarak Gastrointestional tract sindirim sistemi ilacı,Bağışıklık sistemi ve deri için. Ayurveda uygulamalarında bir inanış vardır,bir fincan sıcak limon suyu ciğerleri temizler.Japonların Aromaterapi (alternatif tıbbın bir çeşidi) deki çalışmalarında essential oil in buhar şeklinin farelerde stresi azalttığı görüldü.
Bazı kaynaklarda geçen kokteyllerde kullanılan limon,fazla alkol tüketimi ile birlikte alınır ise, ertesi güne baş ağrısı yapabilir.
YORUM EKLE